Edâ Ersoy

T.R.T. Ankara Radyosu Tanbur Sanatçısı Ebru Edâ Ersoy, beş yaşında notalarla tanışarak piyano çalmayı öğrendikten sonra, T.R.T. Ankara Radyosu Ses Sanatçısı olan annesi Elâ Altın’ın isteği üzerine Türk Müziği eğitimi almaya başladı.

10 yaşında tanbur ile tanışan Ebru Edâ Ersoy, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Dış İşleri Bakanlığı’nın tüm resepsiyon ve yemeklerinde protokol sanatçısı olarak yer alıp, yabancı ülke başkanlarına, krallarına ve kraliçelerine konser verme şansı buldu.

Türk Müziği’ne çocuk yaşlarından bu yana gönül veren T.R.T. Ankara Radyosu Tanbur Sanatçısı Ebru Edâ Ersoy, müziğe olan ilgi ve tutkusunu söyle anlatıyor: “Ankara’ da doğup, büyüdüm.

İlk, orta ve lise öğrenimimi her zaman ruhunu yaşatmaktan mutluluk duyacağım TED Ankara Koleji’nde tamamladım.

Ardından Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümünden lisans diplomamı aldım.

Genelde hayât felsefem çocukluğumdan beri kalbimin sesini dinlemek ve manevi tatmini yaşamaktı. Bu yüzden hayâta gülen gözlerle bakıp “Pollyannacılık” oynarken, içimdeki duygusal ve hırsları olan o çocuğu hep korumaya çalıştım. Popüler, sosyal yaşantıyla, klasik, disiplinli kültürün bir sentezi olarak görüyorum kendimi. Çevremde kime yaptığım işi söylesem, önce şaşkınlık sonrasında da meraklı bir yüz ifadesiyle karşılaşıyorum. Bu da çok hoşuma gidiyor açıkçası.

Klasik Türk Musikisi’nin en kıymetli sazlarından, Tanbur çalıyor olmam çok da sık rastlanan bir durum değil elbette. Bu yüzden de kendimi “Bugünün Saraylısı” gibi hissediyorum. Müziğe anne karnında başladım dersem inanın abartmış olmam. Annem T.R.T. Ankara Radyosu Ses Sanatçılarından Elâ Altın’dır. Evde sabah kalktıktan akşam yatana kadar çalıp söylenen ezgilerle büyüdüm.

Beş yaşında notalarla tanışıp, piyano çalmayı öğrendim. Ardından üç sene Ankara Devlet Opera ve Balesi Çok Sesli Çocuk Korosun’da eğitim aldım. Mozart, Beethoven ile haşır neşirken bir gün annem; “Senin Türk Müziği’ni de bir o kadar iyi öğrenmeni istiyorum.” dedi ve 10 yaşımda akort için burgularına bile erişemediğim Tanbur sazıyla tanışmamı sağladı. Hakkını hiçbir zaman ödeyemeyeceğim çok değerli hocam, tanbur sanatçısı Yılmaz Pakalınlar’dan, Türk Müziği Nazariyatı ve Tanbur dersleri aldım.

Lise yıllarında T.R.T. Ankara Radyosu Türk sanat müziği Gençlik Korosu’nda dört sene konservatuar niteliğindeki çalışmalara katıldım ve en nihayetinde üniversiteye başladığım 1994 senesinde, Ankara Radyosu’nun açmış olduğu sınavı kazanarak, İstisna Akitli Tanbur Sanatçısı olarak göreve başladım ve 2002 yılından bu yana da asil kadrodaki görevimi sürdürüyorum.

Zor ama keyifli bir süreçti benim için. Türk Müziği’ni en doğru şekilde icra edip, kendimi yetiştirebileceğim tek yer T.R.T. Ankara Radyosu’dur. Kapısından her girdiğimde Müzeyyen Senar ve Zeki Müren’nin soluduğu havayı soluduğum için Allah’a şükrediyorum. Çağlar boyunca insanoğlu, güzel sanatları, kendini ifade etmek, içinde bulunduğu toplumu, kültür birikimini bir sonraki nesillere aktarabilmek adına bir araç olarak görmüş.

Batı ülkelerinde, sanat eğitiminin birey üzerindeki etkisi çok ciddiye alınıyor ve küçük yaşlarda okullarda “ART” derslerine yer veriliyor. Böylece çocuk yaşlarda insan, yeteneklerinin farkına varıyor, doğaya ve çevresinde değişen olaylara farklı bir gözle bakmayı öğreniyor, zihinsel ve duygusal yetilerini geliştiriyor ve en önemlisi özgüven duygusunu geliştirme fırsatı buluyor.

Ülkemizde ne yazık ki müzik, resim ve beden dersleri not yükseltmeye yarayan seçmeli ders durumunda. Türkiye’nin genelinde ilkokulda müzik dersinde dönemin popüler şarkıcılarının şarkıları öğretiliyor. Çeşitli illerdeki çocuk korolarına sınav için gittiğimizde çok sık karşılaştığımız bir hadisedir bu.

Bu anlamda T.R.T. bir okul olma özelliğini korumaktadır. Çok Sesli, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği dallarında T.R.T. çocuk ve gençlik koroları, yetenekli kardeşlerimiz için ücretsiz eğitim vermektedir.

Ben de dört senedir bu misyonu üstlenmiş, T.R.T. Ankara Radyosu Türk sanat müziği Çocuk Korosu’nda Nota Solfej derslerinde eğitimci olarak görev yapmaktayım. Derslerimizde Türk Sanat Müziği makamlarıyla bestelenmiş genellikle aile, vatan, tabiat sevgisini anlatan çocuk şarkılarını öğretiyoruz.

Aynı zamanda genç kardeşlerimle de misafir öğretim görevlisi olduğum Gazi Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı Çalgı Bölümü’nde Tanbur Sazı İcra derslerinde bir araya geliyorum.” Edâ Ersoy
Kaynak: modadergi.com.tr

Bir yanıt yazın