Hüceste Aksavrın

Hüceste Aksavrın, 1919 yılında İstanbul – Beşiktaş’ta 3. kardeş olarak dünyâya geldi. Babası asker ve şair Hüseyin Hicri, annesi Nadide Hanım’dı. Nişantaşı Kız Lisesi’nde matematik ve dikişten hep kırık notlar almış, edebiyatta ise çok başarılı olmuştur.

Tüberküloz hastalığı nedeniyle Heybeliada’da uzun süre tedavi görmüş. Oradan Dr. Ömer Münif ile evlenerek çıkmıştır. İstanbul Sağlık Müdürlüğü de yapan eşi, aynı zamanda ressamdı.

Odasının duvarında, hemen baş ucunda eşi tarafından 1954 yılında yapılan portresi asılı duruyordu. Dr. Ömer Münif Bey Hüceste Hanım’a düğün hediyesi olarak bir de dörtlük yazmış:

Ne olur yoluna su gibi aksam
Kahküllü başına bir tek gül taksam
Seninle sararsam seninle solsam
Yalvarıp ağlasam sana Hüceste.

Hüceste Aksavrın’ın 3 çocuğu olmuş. Oğlu Mehmet, halen İsviçre’de yaşıyor, kendi deyimi ile ”beynelminel tercüman.” O, çok ünlü “Bir tanem” isimli şiirini de Mehmet’e bir vasiyet olarak yazmış. Hem İnci Çayırlı‘ nın hem Ahmet Özhan‘ ın sesinden dinlemeye doyamadığımız bu kürdilihicazkar makâmındaki şarkı, Selâhattin İçli hoca’nın da en güzel eserlerinden biridir. Bu şarkıyı dinleyip de etkilenmemek mümkün mü, hele de size dünyâyı bırakıp giden biri varsa.

Bir tanem

Bir sabah bakacaksın ki bir tanem,
Ben yokum.
Dünyâyı sana bırakıyorum.
Söz aldım saatlerden,
Sana koşacaklar.
Söz aldım gecelerden,
Seni uyutacaklar.
Şarkılardan söz aldım,
Hatırlatacaklar.
Ve gözlerindeki yağmurlar pencerende,
Beni anlatacaklar sana bir bir, ilerde.
Belki bir gün buğday misali düştüğüm yerde,
Belki de bir dikenin dibindeyimdir, çaresiz,
Kim bilir nerelerde?
Bir sabah bakacaksın ki bir tanem,
Ben yokum.
Dünyâyı sana bırakıyorum.

Hüceste Aksavrın’ın:

  1. Yarısı Benim,
  2. Elma Şekeri,
  3. Benden Evler Kuruldu

isimlerinde üç şiir kitabı var. Bu şiirlerden bazıları Selâhattin İçli‘den başka İrfan Özbakır, Arif Sâmi Toker ve Avni Anıl gibi bestekârlarımız tarafından da bestelenmiş. Kaynak: Prof. Dr.Ahmet Rasim Küçükusta – gunes.com

Şairimizin fotoğrafını paylaşan sayın Bülent Utin‘e teşekkürlerimle. Sâlih Bora

Bir yanıt yazın