Dr. Bekir Mutlu, 1931 yılında Çankırı’da dünyâya gelmiş ve 3 Eylül 2009 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.

1931 yılında Çankırı’da doğan Mutlu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzmanlığını tamamladıktan sonra, 1970 – 1996 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü’nde görev yaptı.

Bekir Mutlu, buradan klinik şefi olarak emekli oldu. Türk tıbbına birçok anestezi uzmanı ve teknisyeni yetiştiren Bekir Mutlu, yaşamı boyunca edebiyat ve şiirle de ilgilendi. Çok sayıda tıbbi makalesi, kongre tebliği yayımlanan Mutlu’nun, 3 de şiir kitabı bulunuyor.

Mutlu’nun şiirlerinden bir çoğu, Türk sanat müziği’nin ünlü bestekarları tarafından bestelendikten sonra, T.R.T. repertuvarına alınarak, Türk sanat müziği Arşivi’ne girdi. 1985 yılında, ”Bir ilkbahar sabahı güneşle uyandın mı hiç” isimli eseriyle, Altın Kelebek ödülüne layık görülen Bekir Mutlu’nun çok sayıdaki eseri de ”yılın sevilen şarkısı” seçildi.”

2003 Yılında kendi dilinden hayât hikayesi

1931 yılında Çankırı’da doğdum. Babam Kurşunlu kazası Çatkese köyü Hasanağa gillerin oğlu Hasan Mahir beyefendidir. Annem Şerife hanım Külcügiller’in kızıdır. 4 yaşında babamın tayini dolayısıyla, Ankara’ya yerleştik. Tüm tahsil hayâtımı Ankara’da tamamladım. 1957 yılında Ankara Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun oldum ve Nevşehir ilinin Gülşehir kazasında hükümet tabipliği görevinde bulundum.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Anestezioloji ve Reanimasyon bilim dalında ihtisasımı tamamladım ve askerlik görevimi İstanbul Çamlıca ve Ankara Mevkii hastanelerinde yaptım. Ankara’da Ahmet Andiçen kanser hastanesi, S.S.K. Ankara hastanesi, SSK Doğumevi, Etimesgut Kanser hastanesi, Keçiören Göğüs hastalıklari, Tıp Fakültesi ve Numune hastanelerinde çalıştım.

1973 yılında başladığım Ankara Numune Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon departmanı şefi olarak, 1995 yılına kadar çalıştım ve emekli oldum. Kızılay Genel Merkezinde de 4 yıl görev yaptım.

Tıp doktorluğu görevimi sürdürürken pek çok yurt içi ve yurt dışı kongrelerde bulundum, tebliğler ve araştırmalar yayımladım. Tıp dalında pek çok makalem ve çalışmalarım vardır. Çalışma hayâtım sırasında, şu anda Türkiye’nin dört bir yanında, çalışmakta olan mütehassıs hekim, hemşire ve anestezi teknisyeni yetiştirdim. Yurt içinde çalışan anestezi ve reanimasyon kliniklerinin şeflerinin pek çoğu, benim yetiştirdiğim asistanlardandır.

1978 yılında açtığım muayenehanemde, bu güne kadar akupunktur ve lazer tedavisi ile uğraştım. Meslek hayâtımın yanı sıra, şiir ve edebiyata olan tutkum hep devam etti. Yazdığım şiirlerim ülkemizin değerli bestekarları tarafından bestelendi. Su anda bestelenmiş 155 şiirim var. T.R.T. denetiminden 56 tanesi geçmiş ve Türkiye radyo ve televizyonlarında okunmaktadır.

1982 yılında Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen yılın en sevilen 10 şarkısı yarışmasında, ilk bestelenen şiirim olan “Bir peri masalı kulaklarına” sekizincilik, 1985 yılında “Bir ilkbahar sabahı” isimli şiirim, Milliyet gazetesinden birincilik, “Bir dinlesen kalbimi” 8 incilik ve Hürriyet gazetesinden Altın Kelebek ödülünü aldı. Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen yılın en sevilen 10 şarkısı yarışmalarında:

  • 1987 yılında “Gönlüm çiçek aşk bağında” ile 3. lük,
  • 1989 yılında “Dün günlümle dertleştik” ile 8. cilik,
  • 1995 yılında “Sen Nisansın daha” ile 3. lük

ödüllerine layık görüldüm. “‘Bir ilk bahar sabahı” isimli şiir kitabımın 3., “Yudum yudum sevdâ” isimli kitabımın 2. baskıları tükenmiştir. “Yine de beklerim” isimli üçüncü kitabım yeni yayınlandı. Evli ve iki çocuk babasıyım.”
Kaynak: msxlabs.org


Dört yıldır mücadele ettiği kansere yenik düşen Bekir Mutlu için, uzun yıllar Anestezi ve Reanimasyon Bölümü’nde klinik şefi olarak görev yaptığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen törende, eşi Tülay Mutlu, yaptığı konuşmada, hastalığının son günlerinde hocalarının hayâtını kurtarmaya çalışan hekimlere teşekkür ederken, “Ama ne yazık ki olmadı” dedi.

Konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayan Tülay Mutlu, kaybettiği eşine, “İyi ki senin eşin oldum. 35 yıldır birbirimizi sevmekten bıkmadık, hep el eleydik. Kendine iyi bak. Yeniden kavuşuncaya kadar güle güle küçük dev adam” diye seslendi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin de Numune Hastanesinin temellerinde emeği olan Bekir Mutlu’yu kaybetmekten duydukları üzüntüyü dile getirirken, “Merhum Bekir Mutlu, bir hekim ve anestezi hocası olarak tıp dünyâsına, sanatçı kişiliğiyle de ülkemize mal olmuş bir değerdir.” dedi.

Bu yazıda bir yorum var

  1. İhan Kırca

    Bir ilk bahar sabahı

    1971 yılında hürriyet gazetesi kelebek ekindeki şiir yarışmasına, İlhan Kırca tarafından gönderilmiştir ve İlhan Kırcaya aittir. Hırsızlığın moda olduğu ülkemizde, malesef sahtekarlerin eli şiire, güfteye, besteye kadar uzanmıştır.

Bir yanıt yazın