Ailesi, 1951 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçmen olarak gelen Rüstem Avcı, 15 Ağustos 1956 tarihinde İnegöl’de dünyâya geldi. Ortaokul yıllarından itibaren türkü söylemeye, bağlama çalmaya ve kısa süre sonra da, Halk Eğitim Merkezinde bağlama kursları vermeye başladı.
Konservatuar eğitimi almak amacıyla, 1976 yılında Lise eğitimini yarım bırakarak, İstanbul’a geldi. İstanbul Belediye Konservatuarı’na girdi ve burada iki yıl eğitim aldı. Lise eğitimini tamamlayarak, İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’na girdi ve 1982 yılında buradan mezun oldu.
1984 yılında Erzurum Radyosu Türk halk müziği “Ses Sanatçısı” sınavını kazandı, ancak kısa bir süre sonra askere gitti. Askerden sonra görev yerini değiştirerek, 5 Ağustos 1986 tarihinde, T.R.T. İstanbul Radyosu’da göreve başladı.
Rüstem Avcı, katıldığı bir çok konser ve solo programların yanısıra, 1986 yılında, İstanbul Radyosu’nda iki yıl, “Gönlümüzün Dilinden Sazımızın Telinden” adlı açıklamalı haftalık radyo programı hazırladı.
Rumeli, Batı Trakya, Yugoslavya ve Deliorman gibi yörelerden, 150 den fazla türkü derledi. Bu türkülerden yaklâşık olarak 50 tanesi, T.R.T. repertuarına girdi. Çeşitli eğitim kurumlarında da Türkı halk müziği repertuarı ve bağlama dersleri veren Rüstem Avcı, bir çok Rumeli türküsünü notaya almış, seslendirmiş ve tanınmasını sağlamıştır.
Derlediği türkülerden bazıları: “Arda boylarına ben kendim gittim”, “Yüksek tepede harman tozu savrulur”, “Rodop dağları çiçek döşeli”, “Sepet sepet yumurta”, “Pirin’in köprüsü dardır geçilmez”, “Girit’li misin oğlan Girit’li misin?”, “Çıksam a Urumeli düzüne” ve “Ak katır dosttan” gelir. Kaynak: turkuler.com