Durmuş Yazıcıoğlu

Durmuş Yazıcıoğlu, 25 Mayıs 1935 tarihinde, Antalya’nın Akseki kasabasında dünyâya geldi. Babası Ahmet Ragıp Yazıcıoğlu’nun, Akseki de posta müdürü olması nedeniyle, önce Antalya’nın Elmalı kasabasına, daha sonra da 1942 yılında İzmir’e taşındılar. İlk öğrenimini, İzmir’in Güzelyalı semtinde, Duatepe ilkokulunda tamamladıktan sonra, lise öğrenimi için, Namık Kemâl Lisesine kaydoldu.

Okullarda bilindiği gibi, sesi güzel olanlar müzik derslerinde tercih edilirler ve teşvik görürler. Yazıcıoğlu’nda da durum böyle oldu. Arkadaşlarının ve ögretmenlerinin teşvikleri ile, Namık Kemâl lisesindeki ilk ciddi koro olan, okul halk müziği korosunu kurdu. En büyük desteği, okulun müzik öğretmeni Ajlan Atrek ve okul müdürü Hayri Çakaloz’dan aldı.

1950 – 1951 öğretim yılında, henüz lise birinci sınıfta olan Durmuş Yazıcıoğlu, yine bu yılda açılan İzmir Radyosu sınavını kazanarak, radyoya girdi. Bu yıllarda İzmir Radyosu, basın yayın genel müdürlüğüne bağlı idi. Aynı yıl, ilk derlemesi olan, “Ak çeşmenin taşları” adındaki türküyü derledi. Lise yılları boyunca, hem okul korosunun idareciliğini, hem de radyodaki solistliğini beraberce yürüttü.

Liseyi bitirdikten hemen sonra, tüm dünyâsını radyoya vermek istedi. Fakat ailesinin baskısı ile yüksek okul öğrenimi için, Akşam Ticaret Yüksekokulu (şimdiki iktisadi idari bilimler fakültesi) kaydını yaptırdı. Birçok işlerde çalışan Durmuş Yazıcıoglu, 1957 – 1964 yılları arasında Nato’da görev yaptı.

1959 yılının Şubat ayında, lise yıllarında tanıdığı Benal Güven hanımla evlendi. Evliliklerinin birinci yılında, ilk ve tek çocukları Pınar dünyâya geldi. İş ve evlilikten sonra, vatan görevinin ilk 6 ayını, İzmir Ulaştırma okulunda tamamladı ve yedek subay olarak, dağıtımda Elazığ’a gitti. 1964 yılında Nato’daki görevinden ayrıldı ve E.Ü. Ayniyat Saymanlığı’na geçti. Bu görevi sırasında, radyodaki görevi de devam etmekteydi.

1968 yılında, T.R.T. kurumunda koro yöneticiliği sınavını kazandı ve ilk olarak “Yurdun Sesi ve Sazı”, daha sonra da, “Yurttan Sesler” korosunu yönetti. 1972 yılının Ekim ayında yine T.R.T.’nin açmış olduğu prodüktörlük sınavına girdi ve daima övünç duyduğu bu yeni mesleğine başlamış oldu. “Halk müziği istekleri”, “Çalgılarımızı tanıyalım”, “Halk müziğine gönül verenler”, “Yöresel sanatçılar”, “Halk ezgileri, günaydın” adındaki programları hazırladı.

  1. Bir ateş ver cigaramı yakayım
  2. Şu kışlanın kapısına
  3. Vardım baktım demir kapı sürgülü
  4. Gerizler başından hoplıyamadım
  5. Karaova düğünü

Gibi bir çok derlemesi bulunan Durmuş Yazıcıoğlu, 1980 yılında, T.R.T. Halk Müziği müdürlüğüne atanmış ve 1983 yılının Ekim ayında da emekliye ayrılmıştır. Kültür bakanlığı’nın 1976 yılında başlattığı, Uluslararası Türk Folklor Kongresi’ne bildirileriyle katılan Durmuş Yazıcıoğlu, 1991 yılından başlayarak, hayâtının sonuna kadar, Bornova Belediyesi Konservatuarında müdür ve öğretmenlik görevinde de bulunmuş, 19 Temmuz 1994 günü vefat etmiştir. Kaynak: kapadokyamuzik.com

Bir yanıt yazın