Sevvâl Şentürk

Türk sanat müziği ses sanatçısı Sevvâl Şentürk, bir Eylül akşamında İzmir’in Tire ilçesinde dünyâya gelmiş, Tire’nin tanınmış mimar ve müteahhitlerinden ve derin bir musiki kültürü olan babası Salih İlçi’yi henüz 10 aylık iken kaybetmiştir.

Beş kardeşin en küçüğü olan Sevvâl Şentürk, ilkokulu’u Tire’de bitirmiş, ailesi daha sonra İzmir’e yerleşmiş ve ortaokul’u İzmir Kız Lisesi’nde okumuştur. Sınıf arkaşadaşı Sezen Aksu (Yıldırım) ile birlikte, bütün müzik etkinliklerinin aranan isimleriydiler. Resim’e de yetenekli olduğu için, liseyi Göztepe Kız Lisesi’nin Resim Bölümü’nden mezun olarak bitirmiştir.

Resim öğretmeni onun resim yeteneği nedeniyle, “Mikalanj’ım” olarak çağırırmış. Yine resim öğretmeni Kamuran Çolakoğlu onu, rahmetli Turgut Pura’nın “Resim ve Heykel Kursu” na yazdırmış. Bir yandan oraya devam ediyor, diğer yandan da musiki aşkıyla yanıyormuş.

Ağabeyi Güner İlçi ve ablası Gülsen İlçi ile, rahmetli besteci ve edebiyatçı Rüştü Şardağ ve rahmetli Neyzen Burhanettin Ökte’nin açtıkları “İzmir Sanatçılar Derneği”ne sınavla alınmıştır.

Dr. Ayhan Sökmen, Sn. Avni Anıl ve Sn. Ahmet Özçağlayan’ın derneklerinde yıllarca solistlik yapmış ve çok değerli üstat besteciler; Münir Nurettin Selçuk, Melahat Pars, Sadi Hoşses, Selahattin İçli, Cinuçen Tanrıkorur ve Ekrem Güyer bu dönemdeki bestecilerin sadece birkaçıdır.

Korolarda solist olarak, oradan oraya koşturarak ve çalışarak, iyi bir solist olmaya azim etmiştir. Bir gün Karaca sineması salonunda, üstat Avni Anıl konserindeki solosu sonrasında Sn. Yılmaz Yüksel, kendisine hocalık yapabileceğini, radyo ve T.R.T. için onu yetiştirebileceğini teklif etmiş.

Sevval Şentürk şarkıları

Sevvâl Şentürk, müzik aşkıyla tutuştuğu için, hemen bu teklifi kabul etmiş ve çalışmalara başlamışlar. 1975 yılında T.R.T. nin açtığı “Amatör Ses Yarışması”nda birinci olmuş, ayda bir solo yapma hakkını kazanmış ve 1976 yılında sınavla “Repertuar görevlisi” olarak T.R.T.’ye girmiştir.

6 yıl nota kütüphanesinde çalışarak, nota yazarak, eser geçerek ve çok değerli hocalardan istifade ederek çalışmış, 1982 yılında açılan “Yetişmiş ses sanatçısı” sınavını kurum içinden girerek kazanmıştır. Başta Sn. Yılmaz Yüksel, rahmetli Turan Yalçın, Ferit Sıdal, Bekir Sıdkı Sezgin, Ahmet Hatiboğlu, Târık Kip, Güner Erman, Necdet Erdemli, Yılmaz Pakalınlar ve zamanın müzik müdürleri sınavlarında bulunmuştur.

Böylece Sevvâl Şentürk, 1982 yılından itibaren “Kadrolu ses sanatçısı” olarak görevine devam etmiş ve rahmetli Alaeddin Şensoy, Dr. Ayhan Sökmen, Turan Yalçın, rahmetli Reşat Aysu, Vefik Ataç, Ziya Taşkent, İrfan Özbakır, Sadi Hoşses, Rüştü Şardağ, Yılmaz Yüksel, Avni Anıl, Güner Erman, Necdet Erdemli, Kutlu Payaslı, Turhan Taşan ve Sn. Osman Babuşcu gibi değerli insanlarla çalışmıştır.

Ölenlere rahmet, sağ olanlara selamet diliyoruz. Değerli sanatçımız Sevvâl Şentürk, Sn. Levent Şentürk ile evlidir. Onur Şentürk ve Umut M. Şentürk adında iki erkek evladı vardır. Amerika’nın New Jersey eyaletinde F.D.U. üniversitesi’nde işletme branşında lisans eğitimi alıp, ikinci lisans eğitimini de İzmir’de alan büyük oğlu Onur Şentürk’ün, T.R.T. Popüler Müzik Repertuarı’nda on iki bestesi vardır.

Küçük oğlu Umut Şentürk ise, ağabeyi ile beraber Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi değerli Neyzen Kaşif Demiröz’ün öğrencileridirler. Çocuklarının da Türk musikisine yönelmesi, sanatçımıza büyük gurur kaynağı olmuş, öz saygı ve tevazuyu kendine ilke edinerek, musiki deryasında berrak bir damla olmaya gayret etmiştir.
Kaynak: sevvalsenturk.com

Bir yanıt yazın