Müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu, TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam ve gezgin Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul’da dünyâya gelmiştir.
Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi’nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana, Türk Sanat Dünyâsı’nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte, Türkiye’de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler vermiştir.
Bestelediği 200’ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm – kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra; Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca ve Flemenkçe’ye çevrilerek, kendisi ve başka sanatçılar tarafından da seslendirilmiştir.
1988 yılının Ekim ayında T.R.T. 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye”, Türk Televizyonculuğunda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza atmış, Türkiye’de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yapmıştır.
“Ekvator’dan Kutuplar’a” programıyla, 5 kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km’ye yakın yol kateden Barış Manço, ülkemiz belgeselciliğine de farklı bir boyut getirmiştir.
Yüksek öğrenimini Belçika’da “Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi”nde tamamlayan ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında kendisine layık görülen 300’ün üzerinde ödülün dışında, aşağıdaki ünvanlara da sahip olmuştur.
Verilen ünvanları
- Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı Ankara (1991)
- Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora Ankara (1991)
- Soka Üniversitesi: Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo, Japonya (1991)
- Belçika Krallığı: Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel,Belçika (1992)
- Fransa Devleti: Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris, Fransa (1992)
- Pamukkale Üniversitesi: Onursal Doktora, Denizli (1995)
- Min-On Sanat Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)
- Liege Prensliği: Onursal Hemşehrilik Beratı Liege, Belçika (1997)
Barış Manço, “Kaplumbağanın Öyküsü” projesini ve “Mançoloji” adlı son albümünü, sevenlerinin beğenisine sunamadan 31 Ocak 1999 tarihinde hayâta vedâ etmiş, ailesi albümünü vefatından sonra sevenleriyle buluşturmuştur.
Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evinde, sevenlerinin ziyaretleriyle gönüllerde yaşamaya devam etmektedir.
Kaynak: barismanco.kadikoy.bel.tr