Keman ve viyolonsel sanatçısı Kemâl Caba, 1958 yılında Eskişehir’de dünyâya geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Müziğe olan ilgisi, ilkokul yıllarında Karadeniz kemençesi ile tanışması ile başladı.
İlk müzik dersini kemençenin önde gelen icracılarından olan babası Ahmet Caba’dan aldı.
Ortaokul yıllarında babasının hediye ettiği kemanla Türk Müziği çalışmaya başladı. T.R.T. Ankara Radyosu’nun amatörler için açtığı sınav vesilesiyle tanıdığı, kanun sanatçısı ve koro şefi Gültekin Aydoğdu‘nun yönlendirmesi ile, Hacettepe Üniversitesi Türk Müziği Korosu’nun çalışmalarına katıldı.
1976 – 1979 yılları arasındaki bu çalışmalar, nazariyat ve icra yönünden gelişmesini sağladı. Lise öğreniminin ardından 1979 yılında, İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın sınavlarını kazanarak girdiği Temel Bilimler bölümündeki öğrenimi süresince, Hüsnü Özenen ve Nejat Tekebaş’tan meslek çalgısı olarak viyolonsel öğrendi.
1981 yılında T.R.T.’nin stajyer saz sanatçısı sınavını kazandı ve 1983 yılında İstanbul Radyosu’nda kadrolu keman sanatçı olarak göreve başladı. Kurumda çalıştığı yıllar zarfında yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konser ve festival programlarında görev yaptı.
Cevdet Çağla, Emin Ongan, Hüsnü Özenen, Cahit Peksayar ve Yılmaz Özer gibi değerli sanatçılarla birlikte çalışma şansını elde etti. 1996 yılında Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nün desteği ile, İstanbul Radyosu klasik kemençe sanatçısı ve müzikolog Fikret Karakaya‘nın kurduğu Bezmârâ topluluğuna kemançe (rebab) sazıyla dahil oldu.
1999 yılında Paris’te Versailles sarayında Osmanlı İmparatorluğunun 700. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında eski Osmanlı sazlarının tanıtıldığı ve dönem eserlerinin icra edildiği konserde rebabıyla yer aldı. Kemâl Caba, İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı şan yüksek bölümünden mezun olan ve Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nda ses sanatçısı olarak görev yapan Ufuk Caba ile evlidir ve Sinan isminde bir evlat sahibidir. Kaynak: alaturkarecords.com