Pınar Köksal

Pınar Köksal, Adana’da dünyâya geldi. Babasının dedesi Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda iki dönem milletvekilliği yapmış ve Atatürk döneminin ilk milletvekillerinden Adana milletvekili Abdullah Çopuroğlu’dur. Babası, Danıştay Başkanvekilliğinden emekli İbrâhim R. Çopuroğlu ve annesi, Adana’nın ilk iş adamlarından Mustafa Akdağ’ın kızı Meliha Çopuroğlu’dur.

Babasının memuriyeti dolayısıyla çocukluğu Anadolu’da dolaşarak geçti. Kayseri Lisesini bitirdi. Daha sonra eczacılık eğitimine başlayarak, Özel İstanbul Eczacılık Yüksek Okulundan mezun oldu. 13 yıl eczacı olarak çalıştı. Pet Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Köksal Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yanısıra Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü.

Evli ve 2 çocuk annesidir. Eşi Prof. Dr. H. Güntekin Köksal, Kızları; Ayşe ve Zeynep Köksal’dır. İlk müzik eğitimine 9 yaşında iken mandolin ve keman dersleri alarak başladı. Daha sonra akordeon dersleri aldı. 37 yaşında iken, Veli Gerasim’den piyano dersleri aldı.

İlk bestelerini o zaman yaptı. Türk Sanat Müziği dalındaki ilk derslerini Sadi Hoşses‘ten aldı. Uzun süre Yılmaz Pakalınlar ile birlikte Türk Müziği teorisi, kompozisyon, repertuar ve beste çalışmalarına devam etti. Pınar Köksal’ın 100’ün üzerindeki bestesinden 68 tanesi T.R.T. repertuarındadır. Birçok bestesi çok sesli Müziğe uyarlanmıştır.

Eserleri radyo ve televizyon kanallarında ve tüm Türkiye’de çeşitli korolar tarafından seslendirilmektedir. 2000 yılında “İçimdeki Duygular” adlı bir albümü çıkmıştır. Türkiye’de ilk defa Pınar Köksal’ın Türk Sanat Müziği tarzındaki besteleri çok sesli olarak 16 Aralık 2003 tarihinde Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Şef Bujor Hoinic yönetiminde, soprano Leyla Çolakoğlu, tenor Hakan Aysev, bas bariton Deva Çolakoğlu ve Orfeon Oda Korosu tarafından seslendirilmiştir.

Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Bale sanatçıları tarafından hazırlanan “Opera – Kabare” isimli müzikal fantezide eserleri seslendirilmiş ve bu program opera repertuarına alınmıştır. T.R.T. tarafından düzenlenen Alaturka Türk Müziği Beste Yarışmasında jüri üyesi olarak görev almıştır.

T.R.T. repertuarındaki eser sayısına göre, 1700’lü yıllardan günümüze kadar gelmiş olan 184 Kadın Besteci arasında ilk üçe girmektedir. Pınar Köksal, müzik dışında; resim, sinema, tiyatro, dans gibi tüm sanat kollarına, psikolojiye ilgi duymakta, fotoğraf çekmektedir. İlk Kişisel Fotoğraf Sergisini 2004 yılının Şubat ayında Ankara’da açmıştır.
Kaynak: soncemre.net

Pınar Köksal belgeseli

Bir yanıt yazın