Necip Gülses, ilk musıki eğitimini babası Hafız Ali Gülses’ten aldı. 1976 yılında İ.T.Ü. Türk Musıkisi Devlet Konservatuarına girdi. Yavuz Özüstün‘den Türk Müziği Solfej ve Nazariyatı, Sadettin Heper ve Kani Karaca‘dan usul, Demirhan Altuğ’dan Armoni ve İhsan Özgen‘den Tanbur dersleri alarak, 1980 yılında mezun oldu.
Aynı yıl konservatuarda Tanbur Öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1985 – 1987 yılları arasında Çalgı Eğitim Bölümü Başkan Yardımsı olarak görev yaptı.
1983 – 1985 yılları arasında, İstanbul Üniversitesi İcra Heyetinde Misafir Sanatçı olarak çalıştı. 1986 Yılında T.R.T.’nin açmış olduğu Yetişmiş Sanatçı Sınavını kazanarak İstanbul Radyosunda Tanbur Sanatçısı olarak görev yapmaya başladı. T.R.T. İstanbul televizyonunca hazırlanan “Güldeste” isimli programın Müzik danışmanlığını yaptı.
2000 – 2005 yılları arasında Yönetmenliğini İsmail Güngör’ün yaptığı TRT Yılbaşı Programlarının Müzik Yönetmenliğini yaptı. 2007 yılında TRT İstanbul Televizyonunca hazırlanan “Sebeb-i İstanbul’um” isimli Türk Müziği Programının müzik danışmanlığını yaptı.
1998 – 2005 Yılları arasında, İstanbul Radyosu İcra Denetim Kurulu Üyeliği, İstanbul Radyosunda tanbur sanatçılığı görevi yaptı.
1993 yılında “Bir ses bütün hayâtımı hicrana bağlıyor” isimli nihavend şarkısı TRT repertuarına alındı. “Sen vurda tanburun tellerine yar”, “Ben aşkı ilk defa sende tanıdım”, “Bir güneş doğuyor karanlıklardan” isimli şarkıları ile dikkat çekti. Bugün T.R.T. repetuarında 80 kadar çeşitli formlarda eserleri mevcuttur.
Aldığı Ödüller
- Her yıl Milliyet Gazetesi tarafından halkın oylarıyla yapılan “1996 yılın sevilen on şarkısı” anketinde “Sen vurda tanburun tellerine yar” isimli şarkıyla ve
- 1997 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Tanburi Cemil Bey Saz Eseri” yarışmasında ödül almıştır.
Çıkardığı CD ve Özel Çalışmaları
2005 yılında Unesco tarafından hazırlanan Akdeniz Ülkeleri Bestecileri “Corbus” isimli kaynak kitabın Türkiye bahsinde Necip Gülses, Tanburi Cemil Beyin yaşamı ve eserlerini yazdı. 1995 yılında “Tanbur Öğrenme Kılavuzu” isimli kitabı yazdı.
Melihat Gülses‘in solo CD’lerinden “İstanbul’dan Atina’ya Türküler”, Narçiçeğim I ve II, Hüznün Hikayesi, 2000 Yılında Alâeddin Yavaşca, İnci Çayırlı‘nın “Bir tanem”, İstanbul Ticaret Odası için “Musikişinas Tüccarlar”, Bursa Belediyesi için “Bursa Şarkıları”, Ankara Büyük Şehir Belediyesi için “Ankara Şarkıları”, Aylin Şengün Taşçı‘nın “Aşktan Yana” isimli CD’sine, Çanakkale Seramik Fabrikalarının kuruluşunun 50. Yılı münasebetiyle 5 CD’den oluşan “Miras” isimli çalışmaların Süpervizör ve Müzik Yönetmeliklerini yaptı.
Kaynak: trt.net.tr