Erdoğan Berker, 16 Temmuz 1932 tarihinde Ankara’da dünyâya geldi. İlk, orta ve lise tahsillerini Ankara’da tamamladı. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisliği bölümünü kazandı ve 1955 yılında mezun oldu.
1960 – 1982 yılları arasında Yüksek İnşaat mühendisi olarak, Uşak’ta 2000 kişilik kapalı spor salonu inşaatı, ODTÜ Edebiyat Fakültesi İnşaatında şantiye şefliği, Bursa Merinos Fabrikası Sosyal Bölümler Müteahhitliği, Adana Sümerbank 50.000 iğlik fabrika inşaat müteahhitliği ve Konya Ilgın’da Şeker Fabrikası İnşaat müteahhitliği görevlerinde bulundu.
1963 yılında Tanya Berker ile evlendi ve bu evlilikten Ece ve Ebru adında iki kızı oldu. Büyük kızı Ece, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Tasarım bölümünü bitirdi. Klasik Batı Müziği, Amerikan Folk Müziği ve Caz müziği ile ilgilenmektedir.
Erdoğan Berker ‘in küçük kızı Ebru Berker, Türk müzik piyasasında saksafoncu ve düzenlemeci olarak isim yapmış Yuri Ryadchenko ile evlendi. Eşi ile birlikte ve eşinin bestelerinden oluşan albüm yaptı.
Karaciğer kanserine yakalanan ve 15 ay bu hastalıkla mücadele eden Berker, 5 Eylül 1997 Cuma günü sabahı Erenköy’deki evinde 65 yaşında hayâta gözlerini yumdu. Erdoğan Berker’in cenazesi, Levent Camii’nde kılınan öğle namazından sonra Aşiyan’daki aile mezarlığında toprağa verildi.
Babasının evde ud çalması ve annesinin sesi ile ona eşlik etmesi ile musiki hevesi daha çocuk yaşlarda başlıyordu Erdoğan Berker’in. Üniversite yıllarında Necdet Varol ve Nevzat Sümer‘den makam ve usul dersleri alarak musiki bilgisini geliştirdi.
1955 yılında Ankara Radyosu tarafından düzenlenen “Yeni kabiliyetler” adlı yarışmada “Senin aşkınla çak’ı çak oldum” isimli şarkıyı söyleyerek birinci olması Türk Müziği’ne olan aşkını doruğa çıkardı.
1958 – 1960 yılları arasında Almanya’da olduğu zanamda ilk bestesini yaptı. Sözleri Ömer Bedrettin Uşaklı‘ya ait olan “Anlat bana gül goncası gördün mü dikensiz” şarkısını Rast makâmında besteledi. 1960 – 1982 yılları arasında mesleğinin gereği olarak gezmesi yüzünden müziğe ara vermek zorunda kaldı.
1982 – 1985 yılları arasında 50 kadar şarkı besteleyerek müzik dünyâsına bomba gibi girdi. 1982 yılının Haziran ayında sözlerini Mehmet Erbulan‘nın yazdığı “Beni unutma” isimli güfteyi Nihâvend makâmında besteledi. 1984 yılında bu şarkı, Milliyet Gazetesi’nin “Yılın on şarkısı” yarışmasında birincilik ve Hürriyet Gazetesi ‘nin “Altın Kelebek” ödülünü aldı.
Bu şarkıyı Samime Sanay Kervan Plakçılık şirketinde “Sevgi üzerine sohbet” isimli albümünde, Serap Mutlu Akbulut ise “Serap Mutlu Akbulut ve Erdoğan Berker” isimli albümünde ve Fâruk Tınaz ise “Yunus Gibi” isimli albümünde icra ettiler. 1984 yılında Milliyet Gazetesi ‘nin “Yılın on şarkısı” yarışmasında ikincilik ödülünü alan şarkı yine Erdoğan Berker’e aitti.
Sözlerini yine Mehmet Erbulan‘ın yazdığı “Şarkılarda fal tuttum” isimli şarkıyı Hicâz makâmında besteledi. Bu şarkıyı Muazzez Abacı, Samime Sanay, Serap Mutlu Akbulut ve Fâruk Tınaz seslendirdi. Aynı kategorideki yarışmada ” Yunus gibi” şarkısı da beşincilik ödülü aldı. 1983 yılında notaya aldığı bu güzel eserin güftesini Ayten Baykal hazırladı. Bu Hüseyni makâmındaki şarkı ses sanatçısı Fâruk Tınaz’ı şöhret basamaklarına götürdü.
1985 yılındaki Milliyet Gazetesi ‘nin “Yılın on şarkısı” yarışmasında 1984 yılında notaya aldığı ve sözlerini Bekir Mutlu‘nun yazdığı Nihâvend makâmındaki şarkısı “Bir ilkhabar sabahı güneşle uyandın mı hiç” birincilik ödülünü, Uşşak makâmında bestelediği Erol Karşit’in güftesini yazdığı “Şarkılar yazdım sana” isimli şarkısı ikincilik ödülünü, sözleri Mehmet Erbulan‘a ait olan “Gel yine ceylan gözlüm” isimli Hüzzam makâmındaki şarkısı dördüncülük ödülünü, “Anlat bana gül goncası gördün mü dikensiz” isimli Nihâvend makâmındaki şarkısı ile yedincilik, Nihâvend makâmındaki “Bir dinlesen kalbimi” şarkısı ile sekizincilik ve “Aşk bu değil mi?” isimli Rast makâmındaki şarkısı ile onunculuk ödülünü aldı.
On şarkılık ödülün altısını alarak bir rekora imza attı. Aynı yıl “Bir ilkbahar sabahı” şarkısı Hürriyet Gazetesi’nin “Altın kelebek” ödülüne layık görüldü. Milliyet Gazetesi ‘nin “Yılın on şarkısı” yarışmalarında, 1986 yılında “Şakayık” isimli Rast şarkı ile yedincilik ödülünü aldı.
1987 yılında Hicaz makâmındaki şarkısı “Sevgisiz yaşamam” ile birincilik ödülünü alan Berker, aynı yıl “Yudum yudum sevdâ” ile üçüncülük ve “Seneler ne olur üstüme gelmeyin” şarkısı ile yedincilik ödülünü aldı.
Ödüllere doymayan Berker 1988 yılında “Akşam güneşi” şarkısı ile yedincilik, 1989 yılında “Sevgi bağlarım” şarkısı ile sekizincilik ödülünü aldı. 90 civarın da bestesi olan Berker ‘in 65 bestesi T.R.T. repertuarında bulunmaktadır.
Daha çok piyasa şarkıları besteledi. Şarkıları bir zamana damgasını vurdu. Basit fakat kulağa hoş gelen melodileri seçti. Çok sesli müziğin önde gelen isimlerindendi. Batı Müziği ‘nin etkisinde kaldı ve Hafif Türk Sanat Müziği şeklindeki şarkılara önem verdi. Hazırlayan: Suat Yener
Erdoğan Berker belgeseli
Sayın Suat yener, bu güzel bilgiler için çok teşekkürler emeğinize sağlık, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. 🙏🌷
Elinize, yüreğinize sağlık.
Sevgili Suat Yener, canım babamın hayatını eserlerini kişiliğini bu kadar güzel yazdığınız, paylaştığınız için gönülden teşekkür ediyoruz size 🙏🙏🙏🎼🌺