Eserin künyesi
Bestecisi: Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca
Güfte şairi: Dr. Rahmi Duman
Makâmı: Hicâz makâmı
Usûlü: Aksak usûlü
Formu: Şarkı formu
Sözleri
Not
Güftedeki virgüller, şiirlerin bilinen/tartışılan edebî kuralları dışında, okumayı biraz duraklatarak, kelimelerin ve cümlelerin anlamlarının, anlaşılarak hissedilmesine, katkı sağlaması amacıyla kullanılmıştır.
Kimseyi, böyle, perişan, etme, Allah’ım, yeter
Uyku, tutmaz, bir, ümit, yok, gelmiyor, hiç, bir, haber
Ağlamaktan, gözlerim, etrafı, artık, görmüyor
Hazreti, Yakub’a, döndürdü, beni, hükm-i, kader
Öyküsü
İstanbul T.H.K.O. ekibi, Dr. Rahmi Duman‘ın köşküne sürekli giden bir kız arkadaşlarından ”Köşkte büyük miktarda nakit para bulunmaktadır” diye bilgi alır. Bu bilgiyi değerlendiren İstanbul THKO ekibi, Bakırköy, İncirli’de bulunan ”Duman Ruh ve Sinir Hastalıkları Kliniği” sahibi Dr. Rahmi Duman’ın Bakirköy İncirli’deki köşkünü soymaya karar verir.
THKO ekibinden Ömer Ayna, Nahit Tören, Zerruh Vakıfahmetoğlu, Avni Gökoğlu ve İbrâhim Öztaş, 15 Nisan 1971 Perşembe günü, Dr. Rahmi Duman’ın köşküne giderler.
Köşke giden THKO ekibi, Dr. Rahmi Duman’ın evde olmadığını görür. Köşkte bulunanlar bağlanır. Fakat bağlananlardan birisi bağını çözüp kaçarak, polis karakoluna gider ve olayı anlatır.
Polis ekibinin köşke geldiğini gören THKO ekibi, ani bir karar verir ve Dr. Rahmi Duman’ın Saint Georg Avusturya Lisesi’nde okuyan 3. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki oğlu Hakan Duman’ı yanlarına rehin alarak evden ayrılır. Hakan Duman, Erol Tulpar’ın Okmeydanı’ndaki evine götürülür.
Rehin tutulduğu süre içinde, vakit geçirmesi amacıyla Hakan Duman’a Che Guevara’nın ”Gerilla Günlüğü”, Ostrovski’nin ”Ve Çeliğe Su Verildi” kitapları verilir. Bu arada gazetelerin, ”Küçük bir çocuk kaçırıldı” diye sürekli manşet atıp, polisin Hakan Duman’ı aradığı bir sırada THKO ekibi, Hakan’ın canı sıkılmasın diye yazlık sinemaya film seyretmeye götürür.
Hakan 15 yaşında olmasına rağmen yaşıtlarına göre fizik olarak gelişkin ve 1.75 boyunda birisidir. Duman ailesi, istenen fidyeyi vermeyi kabul eder. Bu nedenle, Ali Aydın Çığ, Dr. Rahmi Duman ailesinin dostu ve muayenehanesinde çalışan Dr. Vecihi Demiral’la Nişantaşı’nda 18 Nisan 1971 Pazar günü, buluşarak istenilen 250.000 liralık fidyeyi alır. Üç gün rehin tutulan Hakan Duman, fidye alındıktan bir süre sonra serbest bırakılır.
Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, güftenin öyküsünü anlatıyor