Eserin künyesi
Bestecisi: Teoman Alpay
Güfte şairi: Sennur Sezer
Makâmı: Segâh makâmı
Usûlü: Semâî usûlü
Formu: Şarkı formu
Sözleri
Not
Güftedeki virgüller, şiirlerin bilinen/tartışılan edebî kuralları dışında, okumayı biraz duraklatarak, kelimelerin ve cümlelerin anlamlarının, anlaşılarak hissedilmesine, katkı sağlaması amacıyla kullanılmıştır.
Gurbet, içimde, bir, ok, her, şey, bana, yabancı
Hayât, öyle, bir, han, ki, acı, içinde, hancı
Nakarat:
Sevmek, korkulu, rüyâ, yalnızlık, büyük, acı
Hangi, kapıyı, çalsam, karşımda, buruk, acı
Yıllar, yılı, gönlümde, bir, gün, sabah, olmadı
Bu, ne, bitmez, çileymiş, neden, hâlâ, dolmadı?
Rûhumda, bir, yara, var, için için, kanıyor
Kalbimde, buruk, acı, alev alev, yanıyor
Şarkının güfte yazarı ile ilgili
Buruk acı şarkısı büyük ilgi uyandırınca, yapımcı Murat Köseoğlu, 1969 yılında Nejat Saydam yönetmenliğinde filmini yaptı.
Türkan Şoray, Tanju Gürsu ve Muzaffer Tema’nın başrollerini paylaştığı filmin müziği için Adnan Özyalçıner, eşi Sennur Sezer’den şarkının sözünü yazmasını rica etti, o da kırmayıp yazdı.
Ne var ki, besteci Teoman Alpay, ayrıntıları bilmediği için segâh makâmında bestelediği “Buruk Acı”ya, “Güfte: Türkan Şoray” diye yazdı ve söz konusu şarkı, T.R.T. Nota Arşivine 5551 repertuvar numarası ile kaydedildi.
Filmde, şarkıyı Belkıs Özener seslendirdi. Türkan Şoray, yıllar sonra bu meşhur romanın ve şiirin gerçek sahibi olmadığını itiraf ederken, Kalan Müzik de “Yeşilçam Şarkıları” adı ile piyasaya çıkardığı iki CD’de Sennur Sezer’in iki şiirinden bestelenmiş iki şarkıya yer verdi.
Kaynak: siborgiyum.blogcu.com