Hayâtı
Besteci Erol Sayan, 1936 yılında Kastamonu’nun Araç ilçesinde dünyâya gelmiş, Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirmiş ve 1961 yılında Ankara Radyosu sanatçı sınavını kazanarak, emisyonlara tanburla katılmaya başlamıştır.
Dr. Recai Özdil’den almış olduğu armoni bilgisini eserlerine uygulamış, bu konuda derinlemesine araştırmalar yapmıştır ve hocası İsmail Baha Sürelsan‘ın evindeki akademik müzik çalışmalarına katılmıştır.
Müziğimizde çok sesliliğin, yine müziğimizde var olan “niseb-i şerifeler” (şerefli oranlar) yoluyla geliştirilecek teknikle olabileceğini bulmuş ve geliştirmiştir. 1963 Yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme Hizmetleri İdaresi Yüksek İdarecilik Kursunu tamamlamış, 1954 yılında başladığı müzik çalışmalarında edindiği bilgileri, 1964 yılına kadar Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’ndaki öğrencilere teorik olarak vermiş ve daha sonra temel bilgiler yanında koro çalışmaları da sürdürmüştür.
1967 yılında Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci üniversite korosunu Orta Doğu Teknik Üniversitesinde kurmuş, konserlerin yanı sıra, bilgisayar eşliğinde Ulusal Müziğimizin perde ve frekans hesaplarıyla ilgili bilimsel çalışmalar yapmıştır.
Ulusal Müziğimizin ses sistemi, makamların oluşmasında kullanılan elemanların ve makamların anlatımı, usûl şifresi, vuruşlarda disiplin ve perde adlarının kolay anlaşılır hale getirilmesi çalışmalarına bu yıllarda başlamış, 1983 – 1984 eğitim yılında İ.T.Ü. Türk Müziği Konservatuarında repertuar dersleri vermek üzere göreve başlamış, bu göreve paralel olarak, ODTÜ’den aldığı davet üzerine 2002 – 2003 eğitim ders yılında O.D.T.Ü.’de Türk Müziği dersi vermiştir.
Değişik formlarda 300’ün üzerinde, T.R.T. repertuarında ise 156 eseri vardır. Çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlediği beste yarışmalarında çok sayıda birincilik almış, 1985 yılında T.R.T.’nin düzenlediği yarışmada “Ömrümüzün Baharı Birlikte Geçsin” adlı eseri ile birincilik kazanarak Asiavision şarkı yarışmasında ülkemizi temsil etmiştir.
Fakülte ve üniversite korolarıyla 230 konser vermiş olan Erol Sayan, evli ve iki çocuk babasıdır.
Kaynak: kastamonunet.blogcu.com
Avni Anıl‘ın sunduğu, Erol Sayan belgeseli
Diğer Erol Sayan belgeselleri
Ağız armonikası ile şarkılarımızı ve türkülerimizi seslendirmeye çabalıyorum, beste ve güfte sahiplerinin hayatları ve eserleri ile ilgili en yararlı/doğru, teferruatlı bilgileri bu sitede buluyorum. Teşekkürü borç biliyorum, sağlıkla kalın.
Pek çok teşekkürler.