Ses sanatçısı Gülşah Sönmez, 1985 yılında İstanbul’da dünyâya gelmiş, ilk öğrenimini Bakırköy Halil Bedii Yönetken İlköğretim Okulu’nda, orta öğrenimini İstanbul Vefa Lisesi’nde tamamlamıştır.
2000 yılında Bakırköy Musıki Konservatuarı Vakfı, yarı zamanlı Türk Müziği Bölümünü kazanmış, bu kurumda başta Prof. Dr. Nevzat Atlığ olmak üzere, Fâruk Salgar, Cengizhan Sönmez ve Ayşegül Kostak Toksoy gibi değerli hocalardan solfej, nazariyat, üslup ve repertuar dersleri almıştır.
Bakırköy Musıki Konservatuarı Vakfı bünyesinde, Fâruk Salgar yönetimindeki “Itri” ve “Gençlik” korolarında, Cengizhan Sönmez ve ardından Suat Güney yönetimindeki “Dede Efendi” korosunda görev almıştır.
Bu korolarda Prof. Dr. Nevzat Atlığ‘ın 60. Sanat Yılı Konseri (Nevzat Atlığ yönetiminde), “Yahya Kemal Beyatlı‘yı anma” Konseri, “Kâr’dan Kanto”ya Türk müziği konseri, Dede Efendi‘nin ölüm yıldönümü dolayısıyla Hüzzam Mevlevi Ayini ve daha birçok konserde solist ve korist olarak görev almış, Nevzat Atlığ yönetimindeki “Fasıl” adlı CD çalışmasında da korist olarak bulunmuştur.
T.R.T.’de yayınlanan İstanbul Türk Müziği Günleri Amatör Korolar programında korist ve solist olarak yer almış ve Bakırköy Musiki Konservatuarı Vakfı ile çalışmalarına devam etmiştir.
2003 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümünü kazanmış, 2004 yılında Bakırköy Musıki Konservatuarı Vakfı, Yarı Zamanlı Türk Müziği Bölümünden, 2007 yılında da, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümünden mezun olmuştur.
Marmara Üniversitesinin ardından 2007 – 2008 öğretim yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümünü kazanmıştır.
Başta; Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Doğan Dikmen, Münip Utandı, Feridun Öney, Emel Şenocak, Fidan Kurt, Fulsun Komutan, Ali Eral, Sinem Özdemir ve Çiğdem Yarkın gibi değerli hocalardan, Türk müziği nazariyat, repertuar, fasıl ve batı müziği eğitimi almıştır.
Neşe Yeşim Altınel Çoban yönetimindeki İ.T.Ü Türk müziği devlet korosu ile “Ustalara Saygı” konserleri çerçevesinde, Erol Sayan ve Hakan Şensoy yönetimindeki İ.T.Ü. Türk müziği devlet korosu orkestrası ile Yalçın Tura adına düzenlenen konserlere solist olarak katılmıştır.
8 Mart Dünyâ Kadınlar Günü etkinliklerinde hazırlanan, “Kadınlardan kadınca müzik” konseri’nde solist olarak görev almış, Cenk Öztürk yönetiminde İ.T.Ü. Çok sesli korosu’nun çalışmalarında korist olarak bulunmuştur
Sınıftan Sahneye etkinlikleri kapsamında solo konser vermiş olan Gülşah Sönmez, 2004 yılında kurulan Cengizhan Sönmez yönetimindeki “Ses ve Nefes” Türk müziği topluluğu’nun kuruluşundan bu yana solistlerindendir.
Türk müziği topluluğuyla “Anadolu ezgileri”, “Türk filmlerine konu olmuş şarkılar”, “Ses ve nefes ile uşşak faslı”, “Ses ve nefes ile hüzzam faslı” konserleri, bu toplulukla yaptığı konserlerden sadece birkaçıdır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “2006 Kutlu Doğum Haftası” dolayısıyla Ses ve Nefes Türk Müziği Topluluğu’na hazırlatmış olduğu “Kutlu Peygamberim” isimli CD çalışmasında korist olarak yer almıştır.
Taylan Kendirli yönetimindeki, İstanbul Büyük Kulüp Klasik Türk Müziği Korosu’nun konserlerinde 2006 yılından bu yana korist ve solist olarak yer almaktadır. Bu koro ile Atatürk ve Cumhuriyet Konseri, Bahar Konseri, Koç Üniversitesi bünyesinde engelli çocuklar yararına Türk Müziği Konseri yaptığı çalışmalardan birkaçıdır.
2006 yılında İstanbul Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen KASDAV Türk Sanat Müziği Amatör Ses Yarışması’nda birinci, aynı yıl Türk Egitim Vakfı’nın (TEV) düzenlediği, Safiye Ayla – Zeki Müren Ses Yarışması’nda üçüncü olmuştur.
Gülşah Sönmez , 2007 – 2008 kurs döneminde, Bahçeşehir Gelişim Akademisi’nde Türk sanat müziği dersleri vermiş ve T.R.T. radyo ve televizyon yayınlarında solist olarak görev almıştır. Kaynak: grupsehnazbuselik.com