Bekir Rehâ Sağbaş anlatıyor: Kanun çalmasını, nota ve solfej bilgisini kendi kendime öğrendim.
İsmail Baha Sürelsan, Ahmet Ayhan, Cinuçen Tanrıkorur, Erol Deran ve Münir Nureddin Selçuk‘tan teşvik gördüm.
İlk ciddi Müzik Kültürünü, Ankara Radyosu Şube Müdürlüğü dönemimde, Cinuçen Tanrıkorur‘dan aldım. Kanun ve Ud çalıyorum.
2001 yılında, sanat yönetmenliğini yaptığım Lalezar Topluluğu ile American Federation Independent Musıc (AFIM) adlı bağımsız bir sanat kuruluşu tarafından verilen Best Of Word Musıc ödülünü aldım.
Ayrıca bu CD’ler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun 700. yılı münasebetiyle Prestij Eseri olarak yayımlandı.
Amerika’da Cross Roads Co. Volume – 1 Sultan Compoısers, Volume – 2 Musıc Of The Dancing Boys Volume – 3 ve Minırity ompoısers Volume – 4 isimli CD’leri çıkarttım. Ottoman Suıte New England Konservatuarı, Harvard Üniversitesi Müzik Bölümü, New York Üniversitesi, College of William and Mary Williamsburg, Jeruselam and the Mediterrenaen Musical Dialogue, Texsas Üniversitesi ve bunun gibi birçok sanat merkezinde dersler verdim.
Türk Halk Müziği, Rumeli, Kerkük ve Harput bölgeleri üzerine ihtisas yaptım.
Cinuçen Tanrıkorur‘un Müzik – Kültür – Dil, Biraz da Müzik, Osmanlı Dönemi Türk Musikisi, Sâz ü Söz Arasında, Türk Musikisi El Kitap 5 Ciltlik Cinuçen Tanrıkorur Besteleri ile Ud Metodu adlı eseri yayıma hazırladım. (Son üçü basılmamıştır.)
2004 yılında UNESCO’ya sunulan, The Mevlevi Sacred Rituals or Sacred Encounter of Whirling adlı projeyi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın siparişi üzerine, Türkiye Cumhuriyeti adına hazırladım.
Dolayısıyla, Klasik Türk Musikisi’nin en mühim hazinelerinden Mevlevi Ayinleri, Sema ile birlikte evrensel bir sanat şaheseri, yani insanlık mirası olarak kabul edilmiş ve bu da, 2007 yılının Mevlana‘yı Anma Yılı olarak dünyâca kutlanmasını gündeme getirmiştir. Bekir Rehâ Sağbaş – Kaynak: trt.net.tr