Pınar Halaç

Pınar Halaç, 12 Aralık 1954 tarihinde Emirdağ’ın Kacerli mahallesinde dünyâya geldi. İlköğrenimini Emirdağ Atatürk İlkokulu’nda alırken, ilkokul müsamerelerinde başlamış kültür ve sanata olan ilgisi. Birçok ilkokul müsameresinde görev aldı.

Çocukluk arkadaşları, Halil Aydemir ve Fakı Edeer ile birlikte başlayan Türk Halk Müziği ve oyunlarına olan ilgileri, zamanla Emirdağ Kültürü ve Folkloru’na odaklandı.

1972 yılına kadar, ferdi olarak kültürel faaliyetlerini sürdüren Pınar Halaç, Aydemir ve Edeer ile çalışmalarını, Hüsrev Çelebi Yüceer başkanlığında, Emirdağ Folklor Yaşatma ve Yayma Derneği adı altında birleştirmişlerdir.

Bu dernek adı altında, Emirdağ Köy Kültürü’nü araştırarak, kültürler hakkında oyunlar, türküler, ağıtlar başta olmak üzere, tüm gelenekler ve görenekler üzerine faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Emirdağ Türkülerini belli bir sisteme kavuşturmak için çalışmalar yapmışlardır. Bu türkülerden şu anda, “Al Fadimem”, “Sako Giyer Karadan”, “Harmana Sererler”, “Önüne Kuşanmış”, “Yoğurt Çaldım Kazana” ve “Ağılören” türkülerini, Hâle Gür ile yapılan çalışmalar sonrasında, T.R.T. Repertuarı’na kazandırmışlardır.

Pınar Halaç kimdir

Bazı Emirdağ kitaplarına, Aksiyon Dergisi Emirdağ Ağıtları yazısına, Afyon Valiliği Emirdağ Türküleri çalışmalarına, T.R.T.’de yayınlanan, “Yörelerimiz Türkülerimiz, Uzaktaki Yakınlarımız, Aslan Küçükyıldız’ın programına” ve Sakarya Üniversitesi öğretim görevlilerinden, Erdem Özdemir’in doktora çalışmasına kaynaklık eden Pınar Halaç, yurt dışında Brüksel ve Gent başta olmak üzere, iki yerde konser vermiştir.

T.R.T. İzmir Radyosu’nda programlar yapmış ve en son Gülsüm Hatun Sağlık Meslek Lisesi folklor ekibini çalıştırarak, Afyonkarahisar 2. liği kazanmasına yardımcı olmuştur.

2 oğlan ve bir kız babası olan Pınar Halaç, eşi Memnun Halaç’ı, 2004 yılında kaybetmiştir. Kaynak: emirdag.gen.tr

Emirdağ Türküsü-eski suvermez.mpg

Bir yanıt yazın