Halit Çelikoğlu

Halit Çelikoğlu, 1934 yılında, Adapazarı – Yukarıdere köyünde dünyâya geldi. Düzce Cumhuriyet Savcılığı Başkatibi iken, 1970 yılında İstanbul Adliye sarayı Ağır Ceza Mahkemesine tayin edildi.

1981 yılında, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkatipliğinden emekli oldu. MU-YAP Müzik Yapımcıları Derneği Müdürlüğü’nde 16 yıl bulundu. MESAM – Türk Musikisi Eseri Sahipleri Meslek Birliği kurucularındandır.

Aldığı Ödüller

Adın bir dua gibi, Besteci: İrfan özbakır, Yıl: 1980, Milliyet 10. ödülü.
Yılları durduracak, Besteci: Necdet Tokatlıoğlu, Yıl: 1984: Altın Kelebek ve Milliyet 1. ödülü.
Bu hayâtın yükünü, Besteci: Erdoğan Berker, Yıl: 1987, Milliyet 1. ödülü.
Ne mektup geliyor ne haber senden, Besteci: Yusuf Nalkesen, Yıl: 1990, 5. ödülü.
Rüzgâr susmuş ses vermiyor nedendir, Besteci: ZiyaTaşkent, Yıl: 1990, 5. ödülleri almıştır.

Kitapları

  1. Sevgi Damlacıkları (1965)
  2. Kalp Yarası (1967)
  3. Yitik Gözler (1968)
  4. Donuk Sevgi (1969)
  5. Hüzünlü Çiçeğim (1970)
  6. Sisli Umutlar (1971)
  7. Bir Sevgi İstiyorum (1984)
  8. Sevgi Pınarı (1992)

Kaynak: halitcelikoglu.com


Halit Çelikoğlu kimdir

Şarkı sözü yazarı Halit Çelikoğlu, bine yakın bestelenmiş şiiri bulunduğunu belirterek, “Bu işin bir getirisi yok. Benim şarkılarım her gün televizyonlarda söyleniyor ama bana bir faydası yok” dedi.

Halit Çelikoğlu, ilkokul öğretmenin sayesinde şiir yazmaya başladığını, bugüne kadar yazdığı şiirlerden bine yakınının, şarkı sözü olarak bestelendiğini belirtti.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkatipliğinden emekli olduğunu ve hayâtı boyunca şiir yazdığını kaydeden Halit Çelikoğlu, “Bende bir şiir merakı başladı, her hafta bir şiir yazmaya başladım. Babam vefat ettiği için eğitimimi tamamlayamadım.” dedi.

O dönemde yazdıklarının değerlendirilmesi için müzik piyasanın merkezi olan İstanbul’a tâyin olduğunu, birçok yolu deneyerek bu piyasaya girebildiğini kaydeden Halit Çelikoğlu, söz yazarlığına giden yolu şöyle anlattı:

“Bir arkadaşım beni Zeki Duygulu‘yla tanıştırdı. O zamanın önemli sanatçılarından. Bir gün Zeki Duygulu adliyeye geldi. Benim 10’a yakın şiirimi bestelemiş.

Bir plak firmasıyla tanıştırdı. Plak firmasına gelen sanatçılar, şiirlerimi okudular ve bestelemeye başladılar. 2 tane şarkım bir kadın sanatçıdan çıktı. Pek ses getirmedi. Adnan Şenses‘in okuduğu “Adını kalbime yaz” sözlerim çok ses getirdi.

Şarkı patlayınca, herkes beni merak etti. Bir tane şiir yazmıştım Gönül Akkor okudu. Verdiğim şiirler çok beğenildi. Ve bundan sonra beni, arayan arayana. Daha sonra “Hayât harcadın beni” adlı şiirimi bestelediler ve Zeki Müren okudu. O da çok beğenildi. Muazzez Abacı okudu bir parçamı. “Bir sevgi istiyorum” parçası, Altın Kelebek ödülüne layık görüldü.

Senin olmaya geldim şarkısının öyküsü

Halit Çelikoğlu, bir dönem çok sevilen ‘Senin olmaya geldim’ adlı şarkının öyküsünü şu sözlerle anlattı: “O zamanlar bir hanımla evlilik hazırlığım vardı. Haftada bir gün onun yanına gidiyordum. Çamaşırlarımı yıkar, bana verirdi. Onunla görüşeceğim bir gün, bir arkadaşım beni aldı kulübe götürdü. O akşam gidemedim, hanımın yanına. O hanım da beni saat 2’ye kadar beklemiş.

Ertesi gün telefonla konuştuk. Seni bekledim, aç yattım dedi. Ondan sonra Sultanahmet Parkı’na indim. Orada “Dün akşam yine benim yollarıma bakmışın, gelmeyince üzülüp perdeyi kapatmışsın” sözlerini yazdım. Sonra bu parçayı Selâmi Şahin okudu. Bu parçayı çok okuyan olmuştu o yıllarda.”

Annem şarkısı

“Eller kadir kıymet bilmiyor anne” sözleriyle bilinen şarkının sözlerini de kendi annesinin eşiyle yaşadığı bir olaydan etkilenerek yazdığını bildiren Halit Çelikoğlu, bu şarkının öyküsünü de şöyle aktardı: “Annem bize kalmaya geldi. Evliyim o zamanlar. Ben evde yokken eşim, anneme kötü davranmış. Akşama eve geldim, annem ağlıyor. “Beni götür.” diyor annem.

15 gün kalacaktı 3. gün gideceğim diye tutturdu. Götürdüm bıraktım. Sonra eve geldim, eşimle tartıştım. Ondan sonra da ayrıldım. Daha sonra bu şarkıyı yazdım. (Eller kadir kıymet bilmiyor anne, senin gibi kimse sevmiyor anne). Bu şarkıyı Kibâriye seslendirdi.”

Bine yakın şarkı sözü yazdı, emekli maaşıyla geçiniyor

72 yaşında olduğunu ve yazmaya devam ettiğini söyleyen Halit Çelikoğlu, bine yakın şiirinin bestelendiğini, buna rağmen emekli maaşıyla geçindiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işin bir getirisi yok. ‘Bir sevgi istiyorum‘ parçasını, 85 sanatçı okudu. O senelerde çok cüzi bir rakam aldım. Yurt dışında bu işin getirisi var. Televizyonlar radyolar telif haklarını ödemiyorlar.” Müzik Yapımcıları Derneğini (MÜYAP) kendisinin kurduğunu ve korsan yayıncılıkla 16 sene mücadele ettiğini ifade eden Halit Çelikoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hep korsan peşinde koştuk. 16 senem böyle geçti. Daha sonra anladım ki, 16 değerli senemi boşa harcamışım. Çünkü önüne geçemiyorsunuz. Sadece ben yaşamıyorum bu mağduriyeti. Sanatın her dalında telif hakları ve korsan sıkıntısı var. Benim şarkılarım her gün televizyonlarda söyleniyor ama, bize bir faydası yok. Bağlayıcı kararlar alınması lazım. Kaynak: turanca2.blogcu.com

Bir yanıt yazın