Mahmut Nedim Güntel

Mahmut Nedim Güntel, 1901 yılında Turhal’da dünyâya geldi. Turhal’dan Sivas ve Samsun’a kadar anılan vatanperver Hüseyin Fâzıl Bey’in oğludur. Turhal İdadisi’nde Amerikan Koleji’nde okumuş, Edebiyat Fakültesi’nden sertifika almıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın sözcüsü, ünlü Konya gazetesi Babalık’ta, Ekekon’da sürekli yazıları yayınlanmış. Yaklâşık 1930 yılından 1960’lara kadar otuz yıl, “Selçukya İklimi”nde bilimini ve sanatını Konya’ya adamış.

Ünlü basın eri rahmetli Mahmut Sural’a göre, Mahmut Nedim Bey son derece sakin, heyecanlı ve hazır cevaptır. Ankara radyosu her gün, Selçuk Gazetesi’nde yayınlanan baş yazılarını saat 13 bültenlerinde yayınlamıştır. Başka bir Anadolu gazetesinin bu mazhâriyete ermediği bilinmektedir” der.

Mahmut Nedim Güntel, Turhal’da doğmuştur ama, O, Turhal’da doğan bir “Konyalı”dır. Konya basınının unutulmaz yazarı rahmetli Nâmık Ayas; Güntel’in ölümünü 1974 yılında öğrenir ve şunları yazar: “Mahmut Nedim Güntel, Konya basın ve kültür yaşamına 35 yıl emek vermiş bir değerdi, ölüm haberine masamda iki elimi çeneme dayayarak yavaş yavaş inanmaya çalıştım.

Açık görüşlü, özgür düşünceliydi ve yardakçılıktan tiksinti duyardı. Sokrat, Aristo, Bergson, Farabi, İbn-i Rüşt’ten tutunuz çağımızın en tanınmış kişileri üzerinde istediğiniz kadar konuşabilecek güçteydi. 35 yıl kadar önce Konya Askeri Orta Okulu’na edebiyat öğretmeni olarak atanmış, yaş sınırından emekli olana kadar orada kalmıştı”

Seyit Küçükbezirci anlatıyor: Mahmut Nedim Güntel’in; Babalık ve Ekekon gazeteleri ile Konya, Anıt, Yeni Fikir dergilerinde yazıları ile şiirleri çıkıyordu. Tokat doğumlu olmasına rağmen, has Konyalı’dan daha Konyalı olan ve bu şehirde öğretmenliğe başlayan Mahmut Nedim Güntel’i yakından tanıma fırsatım oldu.

Devamlı lacivert takım elbise giyen ve papyon kravatlı olarak gezen Mahmud Nedim Güntel’in 250’ye yakın bestelenmiş şiiri vardır. Kız Muallim Mektebi’nin edebiyat hocası, Astsubay Askeri Ortaokulu’nun değişmez Türkçe öğretmeniydi. Devrin gazetelerini dolduran yüzlerce şiirin şairi, onlarca şarkının güftekarı, 1930’lu, 1940’lı, 1950’li yılların saygın bir şairiydi. Kaynak: memleket.com.tr

Şairimiz ile ilgili olarak bu sayfadaki bilgileri paylaşan sayın Bülent Utin‘e teşekkürlerimle. Sâlih Bora

Bir yanıt yazın